Meteen naar de content
5 Beste Mineralen Voor Betere Bodybuilding Resultaten

5 Beste Mineralen Voor Betere Bodybuilding Resultaten


IIIedereen die ooit aan bodybuilding heeft gedaan, weet dat dit een hoop hard werk is, en niet voor iedereen is weggelegd. Als jij niet bereid bent om meerdere dagen per week urenlang in de sportschool te zwoegen, dan ben je voor bodybuilding simpelweg niet geschikt. Hard werk is en blijft de basis van een mooi bodybuilderslichaam, en niets kan dat veranderen.

Dat neemt echter niet weg dat hulpmiddelen natuurlijk altijd mooi meegenomen zijn. Hard werken is belangrijk, maar als bepaalde hulpmiddelen ervoor zorgen dat dat harde werk beter wordt beloond, dan zou je wel gek zijn om die hulpmiddelen niet te nemen. Hulpmiddelen kunnen uit van alles bestaan, bijvoorbeeld uit synthetische stoffen, maar ook gewoon uit natuurlijke voedingsmiddelen.

In dit artikel zullen we ons richten op de natuurlijke groep hulpmiddelen, die je in beginsel gewoon uit je voeding kunt halen: mineralen. Welke mineralen zijn belangrijk voor je bodybuildingresultaten, en wat doen ze dan eigenlijk in je lichaam om jou te helpen je doelen te bereiken? Dat alles en meer bespreek ik in dit artikel, zodat jij precies weet wat je nodig hebt!

 

Vooraf: wat zijn mineralen eigenlijk?

Voordat je een heel artikel over mineralen gaat lezen, is het wel zo handig om te weten wat mineralen eigenlijk zijn. Van kinds af aan heb je waarschijnlijk meegekregen dat “vitamines en mineralen” belangrijk zijn voor je groei en ontwikkeling, maar daarmee weet je natuurlijk nog niet wat dat eigenlijk voor stoffen zijn, laat staan wat het verschil tussen die twee dingen is. Hoog tijd om daar eens achter te komen!

“Vreemd eigenlijk, dat iedereen het wel eens over mineralen heeft, maar bijna niemand echt weet wat een mineraal nou is…”

Mineralen zijn om te beginnen natuurlijke microvoedingsstoffen, iets wat ze gemeen hebben met vitaminen. Dat betekent dus dat het voedingsstoffen zijn die je uit voedsel kunt halen, die belangrijk zijn voor essentiële processen in het lichaam. Zonder de juiste vitaminen en mineralen kan je lichaam letterlijk niet functioneren, en op de lange termijn niet eens overleven.

Wat vitamines van mineralen onderscheidt, is een scheikundig ietwat ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat mineralen uit de dode natuur afkomstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan magnesium, dat in beginsel in de grond zit. Mineralen kunnen ook prima in levende organismen worden aangetroffen, maar die organismen hebben dat mineraal dan niet zelf aangemaakt.

Vitaminen zijn daarentegen afkomstig uit de levende natuur. Dat betekent dat ze niet als zodanig aanwezig zijn in de natuur, maar dat ze door levende wezens moeten worden geproduceerd. Vitamine C wordt bijvoorbeeld geproduceerd door verschillende vruchtdragende planten, en vitamine D kunnen mensen zelf aanmaken in hun lichaam met behulp van de zon.

Vitaminen en mineralen zijn beide van essentieel belang voor het functioneren van je lichaam, en je kunt dus niet zeggen dat de ene groep belangrijker is dan de andere. Dat geldt ook voor bodybuilding! In dit artikel zullen we ons verder alleen nog maar richten op mineralen, maar vergeet dus niet dat ook vitaminen essentieel zijn voor het kunnen kweken van de spiermassa die je als bodybuilder graag wilt.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Mineraal voor betere bodybuildingresultaten #1: Calcium

Het belang van calcium is je waarschijnlijk als kind al ingeprent, en waarschijnlijk kun je me zelfs al vertellen waar calcium specifiek goed voor is: het versterken van je botten. Een sterk skelet is natuurlijk belangrijk om botbreuken te voorkomen, maar ook voor bodybuilding is het van groot belang om sterke botten te hebben. Waarom dat het geval is, zal ik je nu uitleggen.

Om effectief te kunnen trainen, is het belangrijk om voldoende druk op je spieren te kunnen leggen. Je moet flinke hoeveelheden gewicht kunnen tillen met je spieren, en dat is natuurlijk alleen mogelijk als je skelet die druk ook kan (ver)dragen. Bovendien heb je überhaupt sterke botten nodig om een grote hoeveelheid spiermassa te kunnen ondersteunen.

“Je skelet is het fundament van je lichaam, en alleen op een sterk fundament kun je verder gaan bouwen.”

Dat is echter nog niet de enige reden dat calcium belangrijk is voor bodybuilders. Ook het behoud van spieren kan niet plaatsvinden zonder voldoende calcium in het lichaam. Daarnaast hebben ook je zenuwstelsel en je energiestofwisseling calcium nodig om goed te kunnen functioneren, en laten die nou net essentieel zijn om effectief te kunnen trainen, vet te kunnen verbranden en spiermassa te kunnen aanmaken.

Misschien heb je als kind gehoord dat zuivel de beste bron van calcium is, maar daar kunnen we tegenwoordig wel wat kanttekeningen bij plaatsen. Meer en meer komen we erachter dat het menselijk lichaam calcium uit zuivel helemaal niet zo goed kan opnemen. Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd: koemelk is bedoeld om een kalf groot te brengen, en is dus niet afgestemd op de stofwisseling van de mens.

Gelukkig zijn er ook een hele hoop andere voedingsstoffen waar je calcium uit kunt halen, zoals noten, peulvruchten en bepaalde groenten, waaronder broccoli, groene kool, paksoi en boerenkool. Als bodybuilder zal je hier waarschijnlijk echter niet voldoende aan hebben, en zul je calciumsupplementen moeten bij slikken om je calciumniveau voldoende op peil te houden.

Mineraal voor betere bodybuildingresultaten #2: Magnesium

Magnesium is een ontzettend belangrijk mineraal, dat een hele hoop verschillende functies in het lichaam ondersteunt. Zo is magnesium belangrijk voor het onderhoud van sterke botten, iets waarvan ik zojuist al heb uitgelegd dat het van essentieel belang is om effectief te kunnen bodybuilden. Alleen al daarom zou je ervoor moeten zorgen dat je magnesiumniveau op peil blijft.

Daarnaast zorgt magnesium ook nog eens voor een goede werking van de spieren. Dat is natuurlijk van essentieel belang voor jou als bodybuilder. Zonder magnesium kun je je spieren niet hard genoeg aan het werk zetten, en kan er geen nieuwe spiermassa worden opgebouwd in het lichaam. Veel essentiëler dan dat kan het natuurlijk niet worden voor bodybuilding…

Alsof dat nog niet reden genoeg is, is magnesium ook belangrijk bij de verwerking van eiwitten. Iedereen die ooit ook maar heeft overwogen om aan bodybuilding te doen, zal wel weten dat eiwit dé essentiële bouwstof is voor je spieren. Kunnen eiwitten niet goed worden verwerkt in het lichaam, dan wordt het dus onmogelijk om een fatsoenlijk spiermassa op te bouwen.

Verder zorgt magnesium voor een gezondere elektrolyten- en waterbalans in het lichaam. Dit zorgt er o.a. voor dat je minder vocht vasthoudt, waardoor je af kan rekenen met watergewicht, en je spieren dus optimaal kan showen. Het betekent ook dat je minder last hebt van spierkrampen, waardoor je vaker en harder kan trainen zonder dat je spieren verzuren.

Als je dit alles zo leest, schrik je er misschien van dat steeds meer mensen tegenwoordig een magnesiumtekort hebben. Niet alleen is dat funest voor je kansen om succesvol te bodybuilden, maar het kan ook nog eens leiden tot psychologische problemen. Redenen genoeg dus om je magnesium wat aan te vullen! Dit kan met behulp van supplementen, maar ook door meer magnesiumrijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen. Denk hierbij aan noten, pitten, zaden en cacao.

“Goed nieuws: chocola is een goede bron van magnesium (als je voor pure chocolade kiest)!”

 

Mineraal voor betere bodybuildingresultaten #3: Zink

Een ander mineraal dat ik graag nog wil bespreken, is zink. Het vervult veel van de functies die calcium en magnesium ook vervullen, dus dat is op zich al reden genoeg om ook voldoende zink binnen te willen krijgen. Dat is echter niet de enige reden dat zink goed is voor bodybuilders; het heeft ten opzichte van calcium en magnesium zeker nog zijn eigen toegevoegde waarde.

Zink is namelijk enorm van belang bij de regulering van je hormoonhuishouding. Dit is erg belangrijk voor bodybuilders, omdat er van bepaalde hormonen voldoende in je lichaam aanwezig moet zijn om spieren te kunnen kweken. Het belangrijkste hormoon op dit gebied zul je wel kennen: testosteron. Zink zorgt ervoor dat je lichaam makkelijker een gezonde testosteronspiegel kan behouden.

“Er is geen enkel lichamelijk proces dat goed werkt zonder de juiste hormonen.”

Testosteron wordt ook wel het mannelijk geslachtshormoon genoemd, al is die naam een beetje misleidend. Hoewel mannen zeker een stuk meer testosteron hebben dan vrouwen, is dit hormoon ook voor het functioneren van het vrouwelijk lichaam van groot belang. Voor vrouwelijke bodybuilders geldt dat dubbel, vanwege de rol die testosteron speelt bij de opbouw van spiermassa.

Waarschijnlijk hoef ik je dat niet te vertellen, want menig bodybuilder knoeit met zijn of haar testosteronwaarden om betere resultaten te bereiken. Dat kan op gezonde wijzen, zoals door het eten van de juiste voeding en met bepaalde supplementen. Het kan echter ook op ongezonde wijze, door bijvoorbeeld anabole steroïden te gebruiken.

Zink valt gelukkig onbetwist onder de gezonde manieren om je testosteron te verhogen. Het stimuleert het lichaam op een natuurlijke manier om testosteron aan te maken, waardoor je het niet dwingt om ongezonde hoeveelheden aan te maken. Dat is fijn, want een teveel aan testosteron kan funest zijn. Je lichaam kan het dan gaan omzetten in oestrogeen, het “vrouwelijk geslachtshormoon”, wat meerdere vervelende psychologische en lichamelijke gevolgen kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan borstgroei bij mannen.

Mineraal voor betere bodybuildingresultaten #4: Jodium

Een mineraal dat je misschien wat minder vaak ziet langskomen in de context van bodybuilding, maar wél heel nuttig kan zijn in dit verband, is jodium. Jodium zorgt ervoor dat je langer door kan sporten, dat je spieren efficiënter opbouwt, en dat je minder snel last krijgt van bepaalde blessures. Hoe deze stof al die dingen doet, zal ik je nu gaan uitleggen.

Allereerst is jodium van belang voor het functioneren van je schildklier. Dat zegt je misschien niet zoveel, want veel mensen hebben geen flauw idee waar hun schildklier eigenlijk voor dient. Je schildklier is echter zeer belangrijk voor het op peil houden van je energieniveau. Als je schildklier beter functioneert, heb je dus meer energie, en kun je het langer volhouden in de sportschool voordat je moe begint te worden.

Daarnaast is jodium bevorderlijk voor de opname van koolhydraten. Dat is belangrijk voor bodybuilders, omdat je na de training koolhydraten nodig hebt die snel worden opgenomen, om de glycoceenvoorraad in je spieren weer aan te vullen. Je spieren hebben dat glycoceen nodig om zichzelf te herstellen en te groeien na het trainen. Dit kan je doen door niet-complexe koolhydraten te consumeren na het sporten, maar jodium helpt hier nog wat extra bij.

Tot slot werkt jodium ook nog eens ontstekingsremmend. Misschien wist je dat al wel, want jodium wordt ook gebruikt om wondjes te ontsmetten. Dit is echter ook belangrijk voor bodybuilding, omdat het intens en langdurig trainen van spieren kan leiden tot ontstekingen in die spieren, waardoor je geblesseerd raakt en vervolgens niet meer effectief kan trainen. Jodium voorkomt dat soort ontstekingen, en verkleint dus de kans op blessures.

Mineraal voor betere bodybuildingresultaten #5: Fosfor

Het laatste te bespreken mineraal in dit artikel is fosfor, nog een mineraal dat relatief weinig wordt gebruikt door bodybuilders, terwijl het zeker zo zijn voordelen heeft. Kort gezegd zorgt fosfor ervoor dat je spieren beter groeien, en dat je het langer volhoudt in de sportschool. Ik zal je uitleggen hoe dat komt.

Fosfor draagt bij aan de opname van glucose. Dat is belangrijk voor het aanvullen van de glycoceenvoorraad van de spieren, en ik heb je zojuist al uitgelegd waarom dat van groot belang is voor het kweken van grote spieren. Dit is de belangrijkste manier waarop fosfor de groei van je spieren bevordert.

Het zorgt er echter ook voor dat je meer energie hebt. Doordat glucose sneller wordt opgenomen, kan het ook sneller worden omgezet in de energie die jij nodig hebt op te trainen. Op die manier zorgt fosfor er dus voor dat je het langer vol kunt houden in de sportschool, en bovendien zorgt het ervoor dat suikers minder snel worden omgezet in vet.

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd..

Winkelwagen 0

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen
Gratis verzending vanaf €50 Snelle levering binnen Nederland & België